TAΞIΔI ΣTHN IPΛANΔIA

Αρθρογράφος: Iorwerth Griffiths

Ο Iorwerth Griffiths εξερευνά το Ireland Whiskey Trail

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να επισκεφτείτε την Ιρλανδία ως λάτρεις του ουίσκι, καθώς το ιρλανδικό ουίσκι συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και να κερδίζει παντού νέους οπαδούς. Αλλά αυτό που έχει δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό τού ουίσκι στην Ιρλανδία είναι το Ireland Whiskey Trail.

Το Ireland Whiskey Trail είναι μια ιστοσελίδα γεμάτη πληροφορίες σχετικά με τον τουρισμό του ουίσκι, που όμως ικανοποιεί και τους ειδήμονες με τον πλούτο πληροφοριών που προσφέρει. Το Trail (μονοπάτι) είναι το πνευματικό δημιούργημα της ιρλανδής πρέσβειρας του ουίσκι Heidi Donelon, η οποία έχει εργαστεί στην εταιρεία Irish Distillers, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας με τη διοργάνωση tasting για ιρλανδικά ουίσκι.
Τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια του ουίσκι στη Σκωτία και το Κεντάκι αποτέλεσαν, φυσικά, ένα μεγάλο κομμάτι της έμπνευσης, καθώς επίσης και οι συναντήσεις που είχε η Heidi για πολλά χρόνια με ένθερμους οπαδούς του ουίσκι, οργανωμένα γκρουπ και τουρίστες γενικά. Πηγή έμπνευσης, ωστόσο, αποτέλεσε και το κεφάλαιο που ήταν αφιερωμένο στην Ιρλανδία, στο βιβλίο του Alfred Barnard «Whiskey Distillers of the United Kingdom».
Πάντως, ένα πράγμα γρήγορα αποδείχτηκε ξεκάθαρο. Αντιθέτως με τη Σκωτία και το Κεντάκι – και σίγουρα με την Ιρλανδία του Barnard – δεν υπάρχουν αρκετά αποστακτήρια ή μουσεία ουίσκι στην Ιρλανδία για να συνθέσουν το δικό τους μονοπάτι. Αυτό σήμαινε ότι δεν ήταν αρκετό να αντιγράψει απλώς τα μονοπάτια της Σκωτίας ή του Κεντάκι.
Έτσι, με στόχο να δώσει επιπρόσθετη αξία στο Trail και να ενώσει τις μάλλον διασκορπισμένες περιοχές ουίσκι, η Heidi είχε την ιδέα να προσθέσει παμπ, μπαρ και καταστήματα που είτε διέθεταν εκτενείς συλλογές ιρλανδικού ουίσκι είτε είχαν σχέση με μη ενεργά αποστακτήρια που παρουσιάζονταν στο βιβλίο του Barnard. Επίσης, περιέλαβε ξενοδοχεία και θέρετρα γκολφ με εκτενείς συλλογές ουίσκι.
Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να υλοποιήσει το εγχείρημά της, αλλά το όραμα της Heidi είχε όχι μόνο ένθερμη αλλά και οικονομική υποστήριξη από τους βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας – τις εταιρείες Irish Distillers, Cooley Distillery και C&C Group, παραγωγούς του Tullamore Dew.
Το αποτέλεσμα είναι μια καταπληκτική ιστοσελίδα με υπέροχες φωτογραφίες και πληροφορίες, που θα ενέπνεαν οποιονδήποτε να ακολουθήσει το Ireland Whiskey Trail και να το εξερευνήσει.
Έτσι, μόλις κατεβάσετε το χάρτη του Ireland Whiskey Trail, ξεκινήστε την περιπέτεια!
Όπως και ο Barnard, θα ξεκινήσουμε από το Δουβλίνο. Και φυσικά το μεγαλύτερο θέλγητρο για τους λάτρεις του ουίσκι είναι το Old Jameson Distillery. Αν και σταμάτησε να λειτουργεί ως αποστακτήριο τη δεκαετία του ’70, όταν η εταιρεία Irish Distillers μετέφερε τις δραστηριότητές της στο Midleton της κομητείας του Cork, μέρος του παλαιού κτηρίου έχει διατηρηθεί και τώρα προσφέρει στους επισκέπτες μια γεύση από ιρλανδικό ουίσκι.
Εκτός από την ξενάγηση, υπάρχει και το JJs Bar, το Jameson Reserve Bar και το εστιατόριο Third Still, που είναι πολύ δημοφιλές και προσελκύει τους ντόπιους υπαλλήλους γραφείων και τους τουρίστες. Για τους ειδήμονες, διοργανώνονται και εκπαιδευτικά tastings.
Το Δουβλίνο διαθέτει πολλές εξαιρετικές παμπ, με κορυφαίες το Temple Bar, το Palace Bar και επίσης το Jasmine Bar, που στεγάζεται στο Brooks Hotel. Αλλά το Δουβλίνο φροντίζει και τους λάτρεις του γκολφ, αφού έχει θέρετρα με καταπληκτικές συλλογές ουίσκι.
Πριν αποχαιρετήσετε το Δουβλίνο και κατευθυνθείτε δυτικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφτεί το Celtic Whiskey Shop. Διαθέτει μια εκπληκτική ποικιλία ιρλανδικών ουίσκι, καθώς επίσης αποκλειστικά single cast και συλλεκτικά κομμάτια.
Μια τελευταία αξιοσημείωτη ατραξιόν στο βόρειο Δουβλίνο για την οποία αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη είναι το Cooley Distillery, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Είναι η πατρίδα των Connemara και Tyrconnell single malt, όπως και πολλών άλλων εκλεκτών ιρλανδικών ουίσκι. Επίσης, διοργανώνονται ξεναγήσεις στο αποστακτήριο αυτό, αλλά επειδή πρόκειται για πλήρως λειτουργική μονάδα, ξεναγήσεις πραγματοποιούνται μόνο τα Σάββατα, και τα μεγαλύτερα γκρουπ θα πρέπει να έχουν κλείσει θέση νωρίτερα.
Η πρώτη στάση νοτιοδυτικά του Δουβλίνου είναι το Monasterevan. Η μικρή αυτή πόλη ήταν γνωστή την εποχή του Barnard για το Cassidy’s Distillery. Αν και έχει πάψει να λειτουργεί από τη δεκαετία του ’20, τα χαλάσματά του κυριαρχούν στον κεντρικό δρόμο. Στο Carmody’s Bar θα βρείτε το Cassidy’s Corner, με πολλά αναμνηστικά από το παλαιό αποστακτήριο. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε την ολοένα εμπλουτιζόμενη ποικιλία ιρλανδικών ουίσκι. Στην ίδια πόλη θα βρείτε και το Mooney’s. Αν και δεν διαθέτει μεγάλη ποικιλία ουίσκι, έχει να επιδείξει μακρά ιστορία – και ίσως την τελευταία φιάλη ουίσκι Cassidy’s στον κόσμο.
Στην καρδιά του Midlands θα βρείτε το Tullamore. Το Tullamore Dew είναι φημισμένο ιρλανδικό ουίσκι, αλλά δεν παράγεται πια σε αυτή την πόλη. Ωστόσο, το Tullamore Dew Heritage Centre στεγάζεται σε μία από τις παλιές αποθήκες της εταιρείας στις όχθες του Grand Canal. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν την ιστορία του αποστακτηρίου και της πόλης πριν δοκιμάσουν το Dew στο Old Bond Store Bar. Το μπαρ που στεγάζεται στο παλιό αποστακτήριο διαθέτει όλη τη σειρά των Tullamore Dew ουίσκι, όπως άλλωστε και η δημοφιλής παμπ Brewery Tap στην πόλη.
Λίγο πιο πάνω, στο χωριό Kilbeggan, θα βρείτε ένα πραγματικό διαμάντι του ιρλανδικού ουίσκι. Το Old Kilbeggan Distillery έκλεισε τη δεκαετία του ’50, αλλά οι ντόπιοι διέσωσαν τα κτήρια, τα οποία αγόρασε η Cooley Distillery. Από το 2007, δεν είναι πλέον βουβό. Δύο άμβυκες λειτουργούν τώρα, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ξεναγηθούν σε ένα καταπληκτικό μικρό επαρχιακό αποστακτήριο, με ανέπαφα πολλά από τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά και εξοπλισμό, αλλά και να δουν πώς γίνεται η απόσταξη. Ίσως επίσης να τους δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουν λίγη από τη νέα παραγωγή!
Δυτικότερα, και κοντά στα πιο τουριστικά σημεία, το Trail αποκαλύπτει αρκετές σπουδαίες ιρλανδικές ουίσκι παμπ, προς ευχαρίστηση πολλών διψασμένων ταξιδιωτών. Αλλά οι τουρίστες του ουίσκι θα νιώσουν μια έλξη προς το Cork. Το Cork είναι η πατρίδα μερικών πολύ γνωστών ουίσκι μπαρ, αλλά ανατολικότερα, στο Midleton, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Irish Distillers, ενός από τα πιο σύγχρονα αποστακτήρια στον κόσμο. Είναι η πατρίδα των μεγαλύτερων ονομάτων τού ιρλανδικού ουίσκι, όπως το Jameson, το Powers, το Paddy και το Redbreast. Παρόλο που δεν μπορείτε να ξεναγηθείτε στο καινούργιο εργοστάσιο, διοργανώνονται ξεναγήσεις στο παλαιό αποστακτήριο, που έχει μετονομαστεί Jameson Experience.
Είναι έντονη η αίσθηση της ιστορίας κατά την ξενάγηση, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη στον μεγαλύτερο άμβυκα του κόσμου, χωρητικότητας 141.000 λίτρων! Φυσικά, η ξενάγηση ολοκληρώνεται με tasting, και στον ίδιο χώρο στεγάζεται το εστιατόριο Malt House.
Στο Midleton θα βρείτε επίσης και την Canty’s Pub, που έχει πολλά αναμνηστικά από το Midleton.
Υπάρχουν πολλές καλές ουίσκι παμπ στην κομητεία Cork, αλλά αξίζει να αναφέρουμε το Old Still Bar στο Bandon. Στεγάζεται στο Allman’s Distillery – και ειδικότερα στα παλαιά γραφεία του. Αν και δεν διαθέτει κάποια σπουδαία συλλογή ουίσκι, υπάρχουν πολλά αναμνηστικά, όπως μία από τις τελευταίες φιάλες ουίσκι Allman’s. Επίσης, διασώζονται πολλές εγκαταστάσεις αποστακτηρίων για τους αφοσιωμένους ιστορικούς του ουίσκι.
Αν και το ταξίδι μας ολοκληρώνεται εδώ, υπάρχουν πολλές σπουδαίες ουίσκι παμπ διασκορπισμένες σε όλη την Ιρλανδία, που περιμένουν να τις ανακαλύψετε μέσω του Ireland Whiskey Trail.
Η ιστοσελίδα προσφέρει επίσης πληθώρα ιστορικών πληροφοριών σχετικά με παλαιά αποστακτήρια, μάρκες ουίσκι, κοκτέιλ και ιρλανδικό καφέ.
Δυστυχώς, το Trail δεν διασχίζει τα σύνορα προς Βόρεια Ιρλανδία. Ο λόγος είναι επειδή η εταιρεία Diageo, ιδιοκτήτρια του Bushmills, απέσυρε την υποστήριξή της για το εγχείρημα την τελευταία στιγμή.
Το Ireland Whiskey Trail είναι ένα συνεχές έργο μίας και μόνο γυναίκας. Η Heidi φιλοδοξεί να προσθέσει και άλλες παμπ στο μέλλον. Επίσης συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ιρλανδικό ουίσκι.
Αν, λοιπόν, βρεθείτε στην Ιρλανδία για να δείτε τα αξιοθέατα και να πιείτε ουίσκι, εμπιστευτείτε το Ireland Whiskey Trail για να σας οδηγήσει.
www.irelandwhiskeytrail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ