BIG CHEESE

Αρθρογράφος: Kate Portman

Το ουίσκι και το τυρί αποτελούν έναν από τους καλύτερους συνδυασμούς για ένα απολαυστικό δείπνο. Η Kate Portman εξηγεί γιατί.

Μερικές φορές πρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Εάν ένας συνδυασμός εδεσμάτων αποτελεί το κλειδί που θα αποκαλύψει τον κόσμο του ουίσκι στη νέα γενιά οπαδών – ή ίσως κερδίσει τους σκεπτικιστές λάτρεις του malt και τους παρουσιάσει νέους ορίζοντες της γεύσης – τότε δεν θα πρέπει να σταθούμε στις λεπτομέρειες. Αντί να επιμένουμε σε συγκεκριμένους συνδυασμούς ουίσκι με εξεζητημένα πιάτα, πρέπει να επεκταθούμε σε τολμηρές προτάσεις εδεσμάτων που ταιριάζουν με το ουίσκι, και να προτείνουμε απλούς συνδυασμούς με δυνατότητες που ενθαρρύνουν τους πειραματισμούς. Ένας τέτοιος γευστικός συνδυασμός είναι το πάντρεμα του ουίσκι με το τυρί.

Με έμπνευση την εκστρατεία «Μυήστε έναν φίλο στο ουίσκι» που έκανε ο κύριος Broom στο προηγούμενο τεύχος, θεωρήσαμε ότι πρέπει να βρούμε τους πιο προσιτούς συνδυασμούς εδεσμάτων για να συστήσουμε το malt σε όσους αμύητους γνωρίζουμε. Καταρχάς, είναι σημαντικό ότι δεν εστιάζουμε μόνο στο ουίσκι. Έτσι, έχουμε σχεδόν κατακτήσει και τους διστακτικούς οπαδούς του malt. Το τυρί καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδών, υφών και γεύσεων. Όταν, λοιπόν, συνδυάζεται με το εξίσου ποικιλόμορφο malt ουίσκι, έχουμε μια ευρεία γκάμα, ώστε να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα.

Όπως η σοκολάτα (η άλλη μεγάλη ανταγωνίστρια των καταλληλότερων απλών εδεσμάτων που συνδυάζονται με το ουίσκι), έτσι και το τυρί είναι ένα είδος που έχει πολλούς ενθουσιώδεις και ένθερμους λάτρεις. Όπως άλλωστε και πολλοί από εμάς τους λάτρεις του ουίσκι εκτιμάμε ιδιαίτερα ένα καλό malt. Ωστόσο, αντίθετα με το συνδυασμό σοκολάτας-ουίσκι, ο συνδυασμός τυριού-ουίσκι είναι μια πιο αναπάντεχη συνέργεια, που δεν θα περνούσε καν από το μυαλό όσων δεν πίνουν ουίσκι.

Αποτελεί μια μεγάλη αποκάλυψη όταν συνειδητοποιούν πόσο πολύ ταιριάζουν αυτά τα δύο. Γίνονται μετά το επίκεντρο της συζήτησης και αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για μια βραδιά tasting σε κάποιο ουίσκι κλαμπ ή σε μια κοινωνική εκδήλωση με φίλους. Επιπλέον, η ευκολία στην εκτέλεση, καθώς το τυρί δεν απαιτεί προετοιμασία και μαγείρεμα, σημαίνει ότι ο συνδυασμός τυριού-ουίσκι μπορεί να σερβιριστεί πολύ εύκολα σε τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, μεταθέτοντας την ώρα που καταναλώνεται το ουίσκι από την παραδοσιακή του θέση μετά το δείπνο λίγο νωρίτερα, ίσως ταρακουνήσουμε κάποιες προκαταλήψεις που έχουν μερικοί για το συγκεκριμένο ποτό. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί πολύ εύκολα να ενσωματωθεί και σε κάποιο επίσημο δείπνο, σερβίροντας το ουίσκι προς το τέλος του γεύματος. Σε αυτό το σημείο της βραδιάς, μια πιατέλα με τυριά είναι συνήθως πολύ ευπρόσδεκτη, αλλά όχι και ένα ακόμη μπουκάλι κρασί.

Μια που αναφέραμε το κρασί, ας προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε την παμπάλαια προκατάληψη ότι ο συνδυασμός τυριού-κρασιού είναι ό,τι πιο ιδανικό. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για παραδεισένιο ταίριασμα. Το τυρί δεν συνδυάζεται εύκολα με το κρασί, λόγω της όξινης και έντονης γεύσης του, που υπερισχύει όλων των άλλων γεύσεων μέσα στο στόμα. Τα λιπαρά του τυριού καλύπτουν τον ουρανίσκο και νεκρώνουν τη δυνατότητα του γευσιγνώστη να αντιληφθεί τα λεπτά αρώματα του κρασιού. Παράλληλα, το κρασί προσπαθεί να πνίξει τους γευστικούς μας κάλυκες με τα δικά του ανεβασμένα επίπεδα οξύτητας και τανίνης. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τα δυνατά κρασιά.

Ωστόσο, το ουίσκι βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση. Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, λειτουργεί σαν διαλυτικό στο στόμα μας, αραιώνοντας την πυκνή υφή του τυριού, το οποίο συνδυάζεται αρμονικά με το άρωμα του ουίσκι αντί να το μπλοκάρει. Η διαδικασία αυτή επίσης ξεκλειδώνει αναπάντεχα κάποια κρυμμένα αρώματα του τυριού, καθώς και τη φυσική γλυκύτητα ενός καλού malt. Επίσης ταιριάζουν και από άποψη έντασης, έτσι ακόμη κι ένα πιο ελαφρύ ουίσκι συνδυάζεται πολύ όμορφα με αυτό το σύνθετο έδεσμα.

Αν σκεφτείτε τα φαγητά που συνήθως συνοδεύετε με τυρί – δηλαδή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κρακεράκια – το ουίσκι ξεκάθαρα προσφέρει πολλές συμπληρωματικές γεύσεις. Επίσης, διαθέτει πλούσια υφή και γεμίζει το στόμα, συμπληρώνοντας το τυρί. Σκεφτείτε την κέρινη υφή που σας προσφέρει ένα ποτήρι Clynelish ή τη λιπαρότητα των malt του Islay, όπως για παράδειγμα το Caol Ila.

Οι λόγοι για να δοκιμάσετε αυτό το συνδυασμό είναι αρκετοί, αλλά ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τους πειραματισμούς;

Αρχικά, είναι απαραίτητη η επιλογή ενός τυριού καλής ποιότητας που θα συνοδεύει ένα ισάξιο σε ποιότητα ουίσκι. Προτιμήστε επιλεγμένα ντελικατέσεν τυριών και βεβαιωθείτε ότι το αποθηκεύετε σωστά και υπό ιδανικές συνθήκες πριν το tasting. Εάν διοργανώνετε tasting πάρτι, ζητήστε από τους καλεσμένους σας να φέρουν το τυρί ή το ουίσκι, ή και τα δύο για διασκέδαση στο μάξιμουμ! Μια ποικιλία τριών με έξι διαφορετικών ειδών τυριού είναι μάλλον ιδανική για πειραματισμούς, χωρίς, όμως, να γίνεται υπερβολική. Όσο για το ουίσκι, προσωπικά είμαι μεγάλος οπαδός των φιαλών 20cl, που είναι το κατάλληλο μέγεθος για μια μικρή συνάθροιση.

Για καλύτερο tasting, λογικό είναι να ξεκινήσετε από τα πιο ήπια τυριά με τις λεπτές γεύσεις, όπως ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί, μετά να περάσετε στο μπρι ή τη γραβιέρα, πριν φτάσετε στα πιο σκληρά τυριά και το πικάντικο ωριμασμένο τσένταρ, και τελειώσετε με μπλε τυριά, όπως το Stilton ή το ροκφόρ.

Εάν κάνετε tasting με περιστασιακούς φαν του ουίσκι ή πρόσφατα μυημένους οπαδούς, προτείνετέ τους να προσθέσουν μερικές σταγόνες νερό στο ουίσκι τους, καθώς έτσι ελευθερώνονται τα αρώματα και διασπώνται οι ενώσεις που φέρουν τις γεύσεις. Ωστόσο, ακόμη και οι έμπειροι ειδήμονες επωφελούνται από την προσθήκη μιας σταγόνας νερού, αφού αυτό βοηθά στην ανάδειξη της γλυκύτητας, γεγονός που εντείνει τη γεύση του τυριού. Καταρχάς προετοιμάστε τον ουρανίσκο σας πίνοντας πρώτα μια μικρή γουλιά ουίσκι, κρατήστε την στον στόμα σας πριν την καταπιείτε και απολαύσετε την επίγευση. Με τη δεύτερη γουλιά, προσθέστε λίγο τυρί και αφήστε τους γευστικούς σας κάλυκες να εκστασιαστούν με το αποτέλεσμα. Φυσικά, δεν λειτουργούν πάντα όλοι οι συνδυασμοί, αλλά το καλό είναι ότι έχετε πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχετε έναν καταπληκτικό συνδυασμό.

Σε αυτό το σημείο συνήθως θα αράδιαζα διάφορους συγκεκριμένους συνδυασμούς και θα εξηγούσα λεπτομερώς γιατί δουλεύουν. Ωστόσο, όπως ανέφερα και στην αρχή, δεν θα σταθώ στις λεπτομέρειες, για να ενθαρρύνω τους πειραματισμούς. Θα αφήσω, λοιπόν, τα πράγματα ως έχουν. Σας παραθέτω κάποιος ενδεικτικούς συνδυασμούς, αλλά θα δώσω τη σκυτάλη σε εσάς για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας.

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

STILTON
Balvenie Port Wood 21 ετών ή
Longmorn 16 ετών

ΤΣΕΝΤΑΡ
Compass Box Asyla
ή Talisker 18 ετών

ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ REGGIANO
Glenkinchie 10 ετών

CASHEL BLUE
Redbreast Irish whiskey

BRIE DE MΕAUX
The Glenlivet 18 ετών ή
Glenmorangie Original

ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ
Ardbeg Blasda

ΡΟΚΦΟΡ
Lagavulin 16 ετών

/p

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ